В Одесі та на узбережжі Чорного моря існує багато популярних і улюблених багатьма туристичних маршрутів. Але екскурсія по “Центру культури вина Шабо” здатна викликати захват навіть у найзатятіших скептиків.
З найдавніших часів ця місцевість була виноробною, а починали тут вирощувати виноград ще греки з 6 століття. Пізніше, коли сюди прийшли войовничі турки-османи, в Шабо був висаджений сорт винограду Тельтов куруку (в перекладі з турецької, «лисячий хвіст»). Пізніше, в Шабо була заснована унікальна колонія швейцарських переселенців. У 1822 році на дерев’яних возах швейцарські переселенці через всю Європу добиралися до Шабо, щоб виробляти краще в регіоні вино. Саме вони заклали тут основи культурного виноробства. Уже в наші часи завдяки компанії «Шабо» ці кращі традиції виноробства були дбайливо збережені, переосмислені і втілені в сучасних технологіях. І сьогодні в Україні Шабо вважається центром культури вина.
Історична частина «Центру культури вина Шабо» – чудова. Двері всіх відділень відкриті, на будь-яке питання гід дає чітку і відкриту відповідь. Погодьтеся, таке можуть собі дозволити тільки ті виробники, які впевнені в якості своєї продукції, яким нема чого приховувати!